Tænk i historier, ikke i blade! Det er nøglen til at få jeres kirkeblad til at leve på sociale medier.
Når I modtager jeres digitale kirkeblad, er det oplagt at dele det på jeres hjemmeside og sociale medier. Men vidste I, at det ofte er mere effektivt at dele de enkelte artikler frem for hele bladet?
Folk har ofte kun få sekunders opmærksomhed på de digitale platforme, og de færreste vil fordybe sig i et helt kirkeblad online. Ved at dele de enkelte historier får hver artikel sin egen opmærksomhed og større chance for at blive læst og delt.
Tre trin til at komme i gang
1. Vælg de bedste historier
Først og fremmest handler det om at udvælge de historier fra kirkebladet, der egner sig bedst til deling på de sociale medier. Det er typisk de historier, der:
- Positive og inspirerende – Historier om mennesker, der har oplevet noget godt, som har overvundet udfordringer, eller som har gjort noget godt for andre, er altid populære.
- Relaterbare – Historier, som folk kan genkende sig selv i, eller som handler om emner, der berører mange mennesker, har større chance for at blive delt og kommenteret.
- Visuelt stærke – Historier, der kan understøttes af et godt billede, fanger ofte mere opmærksomhed. Måske kan I endda tilføje en video, og dermed få en ekstra dimension på i forhold til artiklen i kirkebladet?
- Korte og lette at læse – Folk scroller hurtigt gennem deres feeds, så det er vigtigt, at historierne er korte og lette at læse og forstå.
2. Del historierne enkeltvis
Læg hver artikel op på jeres hjemmeside og del dem derefter på jeres sociale medier og i nyhedsbreve. På de sociale medier bør du kun ikke lægge en historie ud ad gangen.
3. Opret begivenheder på Facebook
Mange aktiviteter og arrangementer, der er omtalt i kirkebladet, kan med fordel oprettes som selvstændige begivenheder på Facebook. Det gør det nemmere for folk at finde information om dem og tilmelde sig.
Undgå de negative kommentarer
Selvom man aldrig helt kan undgå negative kommentarer, er der nogle ting, man kan gøre for at minimere risikoen:
- Del positive og konstruktiv artikler – Undgå at skrive noget, der kan opfattes som provokerende eller stødende.
- Del historier der samler – Fokuser på de ting, der binder folk sammen, og undgå emner, der kan skabe splid eller uenighed.
- Svar hurtig på kommentarer – Hvis der alligevel kommer negative kommentarer, er det vigtigt at svare hurtigt og på en venlig og konstruktiv måde.
Husk at være autentiske
Det kan være fristende at bruge en energi på at fremstå smarte og professionelle på de sociale medier. Men i sidste ende handler det om at være autentisk og tro mod jer selv. Folk kan mærke, når noget er falsk eller overdrevet, og det kan skade jeres troværdighed.
Vær ikke bange for at vise, hvem I er, og hvad I står for. Del de historier, der berører jer, og som I tror vil berøre andre. Vær ærlige om jeres udfordringer og fejl, og vis, hvordan I lærer og udvikler jer.
Når I er autentiske, vil folk få lyst til at engagere sig med jer og jeres budskaber. De vil føle, at de kender jer, og at de kan stole på jer. Det er det, der skaber stærke relationer og et stærkt fællesskab.
Så husk: I skal ikke være perfekte, I skal bare være jer selv.